12. března 2009 v 18:08
Firefox
n, kuli snazsim upravam tercianstiny. kazda predlozka, kera spoji s 1 padem krome akuzativu sbude pojit s nominativem, kazda, kera spoji pouze s akuzativem, ssnim bude pojit i nadale. predlozky, kere spoji s 2 pady spoji s akuzativem a ete jinym (bud genitiv, lokal v instrumental, nvsak dativ) taze sbudou pojit i s nominativem i s akuzativem. vlasni vyznam genitivu bude nahrazen spojenim od+nominativ,dativu k/ke+nominativ, instrumentalu s/se+nominativ. lokal vlasni vyznam nma, oslovovalo bsnominativem, cimz spocet padu zredukuje na 2 (nominativ a akuzativ). dmyslet bsete musela predlozka "za", kera spoji s 3 pady (genitiv - za (koho, ceo) vlady karla iv.; akuzativ - sedni sza (koho, c) stul, instrumental - sedime za (kym, cim) stolem. upravit bsmusel i akuzativ nzivotnyk vzoru, pac u nik jnominativ a akuzativ stejny. ae jinak tjv pohode

12. března 2009 v 17:39
Firefox
hee, udelal sem seznam cz predlozek a pripsal k nim s kerymi pady spoji a pak napsal pady a vypsal k nim jejik predlozky. hodne predlozek spojis 2 pady, 1 dkonce s 3, nekolik padu ma i vlasni vyznam bez predlozky, znacil sem ho "+" na konci. pls, dplnte me v opravte, dyby neco
nominativ (kdo, c) - + (zakladni tvar slova, avsak bez predlozek)
genitiv (koho, ceo) - do, od, za, z/ze, u, vedle, bez, kolem, krome, mimo, +
dativ (komu, cemu) - k/ke, kvuli, proti, +
akuzativ (koho, co) - na, pod, nad, pred, za, v, o, pro, mezi, mimo, pres, skrz, +
vokativ - + (osloveni, vzdy bez predlozek)
lokal (kom, cem) - na, v, o, pri (jediny pad bez vlasnio vyznamu, tedy nlze pouzit bez predlozky
instrumental (kym, cim) - pod, nad, pred, za, s, mezi, +